В Туреччині обожнюють добряче поїсти. Класичні місцеві страви місять багато м'яса, овочів та приправ. А колоритні солодощі точно сподобаються ласунам. Розповідаємо, що варто спробувати під час мандрівки до Туреччини.
До теми Турецький курорт Ерджієс: запаморочливі знижки на гірськолижний відпочинок у високий сезон
Кебаб
Існує багато варіантів турецького кебабу / Фото Bigasia
В різних турецьких місцевостях є власні варіанти приготування кебабу. Найпопулярніший варіант – невеликі шматки баранини, які готують на шампурах. Зовні вони нагадують шашлик.
Також турки полюбляють дьонер-кебаб та дурум-кебаб. Це класична вулична їжа: м'ясо подають з овочами та соусом, загорнуте в лаваш або піту.
Турецький сніданок
Варіант турецького сніданку / Фото Antalyada
Це своєрідний набір невеликих тарілок з різними наїдками: сиром, оливками, сосисками, хлібом, яйцями, медом, варенням, халвою тощо. З'їсти увесь турецький сніданок за раз майже нереально.
До їжі подають міцний чорний чай або каву, зварену в турці.
Мідьє долма
Мідьє долма / Фото iStock
Цей делікатес характерний для прибережних районів. Особливо полюбляють його туристи, які вирушають до Стамбулу.
Мідьє долма – це мідії, які залишають в раковинах та начиняють рисом, горіхами, овочами, сухофруктами та спеціями.
Кокореч
Кокореч / Фото info-turk
Це м'ясна страва. Бараняче серце, нирки та легені дрібно ржуть і смажать на вугіллі разом з овочами й різними травами.
Лахмаджун
Лахмаджун / Фото antaliy.com
Ця страва нагадує піцу, однак має типовий турецький колорит. На тонкому коржі з тіста розкладають фарш, овочі та соус – найчастіше томатний.
Запечений лахмаджун заведено їсти, скрутивши у своєрідний рол.
Сочевичний суп
Варіант супу з сочевиці / Фото Delo Vkusa
В цій країні ви знайдете страви із сочевиці усіх видів. Найбільше полюбляють червону. Для супу її варять з овочами, перетирають у пюре та прикрашають пластівцями гострого перцю.
Мезе
Турецьке мезе / Фото 5travel
Ці турецькі закуски налічують безліч страв. Сюди входять сир, горіхи, долма, морепродукти, оливки, хумус, смажена шовковиця й чимало інших варіацій.
Закуски мезе подають на невеликих тарілках, їх заведено їсти з хлібом.
Кефте
Кефте / Фото Recipe-catalog
Це маленькі пласкі котлетки з яловичини та баранини. Зазвичай кефте смажать на грилі.
Пахлава
Варіація турецької пахлави / Фото Unsplash
Класичний турецький десерт. Для нього використовують листкове тісто, яке начиняють волоськими горіхами. Готову пахлаву просочують медовим сиропом.
Цікаво Які нові види туризму мають з'явитися в Туреччині у 2022 році
Кава по-турецьки
Турецька кава зазвичай дуже міцна / Фото Unsplash
Це чорна і дуже міцна кава, яку варять у джезві на піску або на плиті. Зазвичай напій подають солодким – адже цукор додають у процесі приготування.