Традиційна турецька їжа: 3 популярні страви, що вразять туристів своїми порціями
Щоб пізнати країну, потрібно не тільки побачити її основні пам'ятки. Обов'язково скуштуйте місцеву їжу та напої – вони неодмінно доповнять враження від мандрівки.
Турки обожнюють добряче поїсти, а потім запити страви міцною кавою або чаєм. Не дивно, що сніданок чи обід тут перетворили на справжній ритуал – гостям подають велику кількість різних наїдків.
Цікаво Відпочинок у Єгипті: особливості кожного з головних курортів популярної країни
Турецький сніданок
Зазвичай на стіл подають щонайменше 10 закусок. Тут і смажені яйця, і сосиски, і картопля, і свіжі овочі. Жоден сніданок не обійдеться без кількох видів оливок: маринованих, в'ялених, сушених.
Варіант турецького сніданку / Фото 24 канал
На сніданок обов'язково подають кілька видів сиру, мед, варення, фініки. Зазвичай з'їсти усе просто неможливо – адже їжа дуже смачна та її багато.
До сніданку гостям запропонують каву з турки. Тут її варять одразу з цукром. Також гостям наливають чорний чай у фігурні скляночки. Якщо ви снідаєте в кафе, чай будуть підливати знову і знову – поки ви не скажете "досить".
Турецький чай / Фото 24 канал
На сніданок також подають цікавий десерт. Він складається зі смаженого яйця та тіста, схожого на макарони. На смак нагадує "бабку" з вермішелі, яку добре знають українці.
Ще одна незвична страва, що дивує туристів – шовковиця, смажена в яйці. До ягід не додають ані сіль, ні цукор, тому смак залишається досить звичним. Цю страву тут вважають десертом.
Шовковиця, смажена в яйці / Фото 24 канал
Мезе
Це набір холодних закусок, які заведено їсти з хлібом. До них відносять горіхи, різні види сиру, оливки в різноманітних комбінаціях, хумус, крихітні шматочки тіста з овочами тощо.
Стіл із закусками мезе / Фото 24 канал
Серед закусок мезе ви обов'язково знайдете долму – рис, загорнутий у виноградне листя. Інколи в начинку додають сир або інші додатки.
В ресторанах і кафе можна знайти набори мезе – так ви зможете спробувати чимало різноманітних страв за раз.
Актуально Як правильно відвідувати мечеть в Єгипті або Туреччині: без чого не обійтися
Кебаб
В Туреччині є чимало видів смаженого м'яса. Найчастіше – це маринована баранина, яку смажать на вугіллі. Її подають на маленьких шампурах і вона нагадує традиційний шашлик.
Місцевий кебаб нагадує шашлик / Фото 24 канал
До такого кебабу подають лаваш, сметану, соуси та салат. Цей кебаб належить їсти так: за допомогою шматка лаваша знімати м'ясо з шампура і додавати туди соус і овочі.
Запивають кебаб зазвичай айраном.
Кебаб заведено запивати айраном / Фото 24 канал
Також популярні денер-кебаб і дурум-кебаб. Цю їжу вважають вуличною – м'ясо одразу подають, загорнутим в лаваш чи піту.